Zajączki w kieszonkach to genialna przekąska na Wielkanoc. Sięgają po nią nie tylko dzieci
Jeśli szukasz niebanalnej przekąski na Wielkanoc, to zajączki w kieszonkach są dla ciebie. To przekąska z ciasta drożdżowego, która kryje pyszne wnętrze z sera oraz parówek lub kiełbasek. To przekąska, która jest oryginalną ozdobą świątecznego stołu, ale zajączki w kieszonkach można też łatwo spakować i zabrać na wiosenny spacer.
Jak zrobić zajączki w kieszonkach?
Zajączki w kieszonkach są zrobione na bazie prostego ciasta drożdżowego. To ciasto, z którego możesz zrobić różne wytrawne przekąski, typu paszteciki czy drożdżowe pierogi z piekarnika. W tym przepisie robimy z ciasta proste kieszonki, które kryją we wnętrzu żółty ser oraz kawałki parówek lub cienkich kiełbasek, które wystają poza kieszonkę, niczym uczy królika.
Rada: takie uszy można też zrobić z innych produktów, np. odpowiednio wyciętych kawałków szynki, ale też warzyw, jeśli chcesz wersję wegetariańską (może to być np. marchewka).
Ważne jest, aby przed pieczeniem ciasto posmarować rozmąconym z mlekiem jajkiem. Dzięki temu gotowe kieszonki będą miały apetyczną, błyszczącą skórkę.
Inspiracja: jeśli nie chcesz tracić czasu na robienie ciasta drożdżowego, do zrobienia podobnej przekąski możesz wykorzystać również gotowe ciasto francuskie.
Przepis: Wielkanocne zajączki w kieszonkach
Pyszna przekąska na Wielkanoc.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 50 g drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- ¾ kostki rozpuszczonego masła
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
dodatkowo:
- 8 parówek
- 4 grubsze plastry sera
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaZ drożdży, części mleka i cukru zrób zaczyn. Kiedy zacznie pracować, dodaj mąkę, jajka, resztę mleka i przyprawy. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto ok. 10-15 min. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
- Robienie zajączkówParówki przekrój na połówki, a każdą połówkę wzdłuż. Każdy plaster sera podziel na cztery. Ciasto rozwałkuj i pokrój na 16 prostokątów. Na każdy kładź ser, parówki, które udają uszy królicze i zamykaj niczym kieszonkę. Brzegi kieszonek dobrze sklej, np. dociskając końcówką widelca, aby utworzyć wzorek. Odstaw kieszonki ułożone na blasze na kilkanaście minut, aby jeszcze trochę wyrosły. Posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem i piecz ok. 20-30 minut (na złoto).
Jak podawać zajączki w kieszonkach?
Zajączki w kieszonkach świetnie smakują podane na ciepło. Można je podgrzać przed podaniem – wystarczy włożyć kieszonki na chwilę do piekarnika. Przekąska dobrze smakuje także na zimno. Zajączki w kieszonkach można podawać z keczupem lub białymi sosami na bazie majonezu czy jogurtu (np. tatarskim, czosnkowym czy ziołowym).