Zajączki w kieszonkach to genialna przekąska na Wielkanoc. Sięgają po nią nie tylko dzieci

Dodano:
Zajączki w kieszonkach Źródło: Shutterstock / Elena Hramova
Zajączki w kieszonkach to pomysłowa przekąska na Wielkanoc. Jej nazwa nawiązuje do wyglądu: schowane w cieście kawałki parówek wystają niczym uszy zająca.

Jeśli szukasz niebanalnej przekąski na Wielkanoc, to zajączki w kieszonkach są dla ciebie. To przekąska z ciasta drożdżowego, która kryje pyszne wnętrze z sera oraz parówek lub kiełbasek. To przekąska, która jest oryginalną ozdobą świątecznego stołu, ale zajączki w kieszonkach można też łatwo spakować i zabrać na wiosenny spacer.

Jak zrobić zajączki w kieszonkach?

Zajączki w kieszonkach są zrobione na bazie prostego ciasta drożdżowego. To ciasto, z którego możesz zrobić różne wytrawne przekąski, typu paszteciki czy drożdżowe pierogi z piekarnika. W tym przepisie robimy z ciasta proste kieszonki, które kryją we wnętrzu żółty ser oraz kawałki parówek lub cienkich kiełbasek, które wystają poza kieszonkę, niczym uczy królika.

Rada: takie uszy można też zrobić z innych produktów, np. odpowiednio wyciętych kawałków szynki, ale też warzyw, jeśli chcesz wersję wegetariańską (może to być np. marchewka).

Ważne jest, aby przed pieczeniem ciasto posmarować rozmąconym z mlekiem jajkiem. Dzięki temu gotowe kieszonki będą miały apetyczną, błyszczącą skórkę.

Inspiracja: jeśli nie chcesz tracić czasu na robienie ciasta drożdżowego, do zrobienia podobnej przekąski możesz wykorzystać również gotowe ciasto francuskie.

Przepis: Wielkanocne zajączki w kieszonkach

Pyszna przekąska na Wielkanoc.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • ¾ kostki rozpuszczonego masła
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej

dodatkowo:

  • 8 parówek
  • 4 grubsze plastry sera
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaZ drożdży, części mleka i cukru zrób zaczyn. Kiedy zacznie pracować, dodaj mąkę, jajka, resztę mleka i przyprawy. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto ok. 10-15 min. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Robienie zajączkówParówki przekrój na połówki, a każdą połówkę wzdłuż. Każdy plaster sera podziel na cztery. Ciasto rozwałkuj i pokrój na 16 prostokątów. Na każdy kładź ser, parówki, które udają uszy królicze i zamykaj niczym kieszonkę. Brzegi kieszonek dobrze sklej, np. dociskając końcówką widelca, aby utworzyć wzorek. Odstaw kieszonki ułożone na blasze na kilkanaście minut, aby jeszcze trochę wyrosły. Posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem i piecz ok. 20-30 minut (na złoto).

Jak podawać zajączki w kieszonkach?

Zajączki w kieszonkach świetnie smakują podane na ciepło. Można je podgrzać przed podaniem – wystarczy włożyć kieszonki na chwilę do piekarnika. Przekąska dobrze smakuje także na zimno. Zajączki w kieszonkach można podawać z keczupem lub białymi sosami na bazie majonezu czy jogurtu (np. tatarskim, czosnkowym czy ziołowym).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...